"Moderno kutjevačko vino domaćeg okusa."

Tradicija

U Kutjevu već dugi niz godina postoji tradicija uzgoja vinove loze i prerade u vino, tradicija čiji su put davno utrli Iliri, Rimljani i Cisterciti, a nastavili naši preci i mi sami.

 

Obitelj Bodegrajac nalazi se u samom centru Kutjeva, gdje se nalazi i novi vinski podrum. Vinski podrum je kapaciteta

100 000 litara s modernom vinarskom opremom i barrique bačvama za sazrijevanje i starenje vina. Vinogradi su u neposrednoj blizini Kutjeva, na lokacijama Mitrovac i Lukač, i to na južnim obroncima Krndije.

Danas obrađujemo 7,0 hektara vinograda u našem vlasništvu. Dio vinograda zasađen je graševinom 1968. godine, koji se danas brižno čuva zbog izuzetne kvalitete koju daje.

Sve kategorije kakvoće razvijaju se u vinogradu, sve je rezultat stupnja zrelosti grožđa u vremenu berbe, ali je odlučujuće ipak djelo čovjeka – što, kako, kada primijeniti, a da ne bude atak na kvalitetu vina!

Ponosimo se time što smo dio tog vinogradarsko-vinarskog miljea. Brižno se trudimo našoj lozi i vinogradu dati sve što treba. U našem asortimanu je Graševina i Crno cuvée vino.

 

Graševina u vinogorju Kutjevo daje vina više kategorija kakvoće, što je i naš podrum osjetio kroz niz diploma i zlatnih odličja s raznih manifestacija i izložbi vina od Kutjeva i Zagreba pa do Crikvenice i Mađarske.

 

Crno vino je sjajna kombinacija crnih sorata grožđa (cabernet sauvignona, merlota i zweigelta). Podrum se nalazi u samom središtu Kutjeva, u sklopu obiteljske kuće Bodegrajac.

Nadmorska visina je od 200 do 350 m n/m južne ekspozicije. Povoljne oborine i padaline tijekom vegetacije omogućavaju izuzetan tijek razvoja svih godišnjih faza, a posebno u dozrijevanju grožđa uz postizanje iznimne kakvoće svake sorte.

Pater familias koji je doživio duboku starost umjerenošću s vinom, kao šesnaestogodišnjak upisao se u školu lakih jahača - Pastuharnu u Kutjevu. Među mnogobrojnim uspjesima je i to da je bio sudionik na 14. međunarodnom turniru jahanja i vožnje u Aachenu 1938. godine. Tada su kutjevački pastusi osvojili svjetske zlatne medalje na takmičenju dvoprega, četveroprega, petoprega, šestoprega i Quadrilla od 16 jahača.

 

Obitelj Bodegrajac započinje svoju povijest proizvodnje grožđa i vina 1954. godine malim nasadom portugisca na brdu nad Pastuharnom Kutjevo, za vlastite potrebe.

 

I tako svake godine, već preko pedeset godina, ali više ne samo za svoje potrebe.

Copyright © 2013 Vina Bodegrajac

Design by Cerpics